Beszámoló

a “Mentés másként” – a hagyományos népi kultúra elemeinek átemelése mai, városi környezetbe című

2015-1-HU01-KA104-013465 számú Erasmus + felnőttoktatási pályázat első prágai mobilitásához

A Bartók Kulturális Táncegyüttes “Mentés másként” – a hagyományos népi kultúra elemeinek átemelése mai, városi környezetbe című Erasmus + felnőttoktatási mobilitási pályázata révén 2016 szeptember 23 és 25 között a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes két táncosa vett részt Job-shadowing / tanulmányút tevékenységen Csehország fővárosában, Prágában.

A kiküldetés tagjait a „Svaz Madaru Zijicich v Ceskych Zemich” nevű szervezet fogadta, amely a helyi „Nyitnikék” magyar hagyományőrző táncegyüttes fenntartója.

A két napos kiküldetés célja az volt, hogy a táncegyüttes női tánckarának tagjai a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes táncosainak oktató munkája révén betekintést nyerjenek Somogy megye és Magyarbőd táncos és énekes hagyományaiba.

A néptáncoktatás a következő rendben zajlott

1. nap: szeptember 24., szombat, 9 – 19 óra

A kiküldetés első napján a táncosok a somogyi üveges táncanyaggal ismerkedhettek meg. Egy rövid átmozgatás, bemelegítő jellegű tréning után Somogy megye folklorisztikai bemutatására került sor kitérve a tárgyalkotó népművészet (pl.: népviselet, használati tárgyak, díszítőművészet), és a szellemi kultúra (pl.: népköltészet) elemeire egyaránt. Ezek után az alapok elsajátíttatása következett. A táncosok olyan gyakorlatokat végeztek, melyek az üveg megtartásának technikáját kívánták átadni, az üveg fejen tartását kívánták elősegíteni. E gyakorlatok keretében kezdetben igyekeztünk a résztvevőknek elmagyarázni, hogy a fejtető mely részére helyezzék az üveget, majd miután képesek voltak azt a helyén tartani, apró, lassú térdhajításokat végezünk. Ezután körbe sétával nehezítettük a feladatot, végül, amikor azt láttuk, hogy a táncosok biztosan tartják az eszközt körben állva, kézen fogva igyekeztünk az együttmozgást gyakoroltatni.

Rövid ebédszünet után a délutáni blokkot a somogyi üveges formakincsének átadására szántuk. Kezdetben üveg nélkül, majd üveggel gyakoroltuk a háromlépő, lengető típusú motívumokat, majd rövid énektanítás után – mely során énekelt ugrós dallamok elsajátítása történt meg – az egy kézzel történő összekapaszkodást, „csalogatást”, háromlépő motívummal a pártól való elfordulást gyakoroltuk. A nap során tanultak összegzéseként szabad táncot kértünk a résztvevőktől.

2. nap: szeptember 25., vasárnap, 9 – 19 óra

A második nap felépítése az első napi struktúrát követte. A 9 órai érkezés után Magyarbődről tudhattak meg néhány néprajzi adatot, érdekességet a táncosok, majd a magyarbődi énekes körtáncok lépő részének dallamai kerültek bemutatásra. A táncos mozgás ismertetését a hátul kereszt kézfogás összekapaszkodási mód megtanításával kezdtük, majd a lépő mozdulatvilágával folytattuk. Az énekelt dallamok és a motívumanyag összekapcsolásánál kiemel figyelmet fordítottunk arra, hogy minden résztvevő kerüljön „dalkezdő” szerepbe. Az ebédszünet után a tájegység karikázójának futó részéhez kapcsolódó dallamanyag egy részét, majd pedig a fennmaradó időben a futó motívumkincsét tanulhatták meg a résztvevők.

24-én a próba befejeztével lehetőségünk nyílt városnézésre, mely során „idegenvezetőink” a Nyitnikék táncegyüttes tagjai voltak. A túra során megtekintettük a Károly-hidat,  megcsodáltuk az Óváros – téren álló csillagászati óra mozgó figuráinak és apostolainak táncát, tettünk egy sétát a „Kisoldalnak” nevezett városrész kanyargós utcáinak gyönyörű épületei között, végül pedig belekóstoltunk a Vencel-tér nyüzsgő éjszakai életébe.

A program során úgy gondoljuk amellett, hogy megvalósítottuk a magunk elé kitűzött szakmai célokat, felejthetetlen élményeket szereztünk, barátságokat kötöttünk. Ezúton is köszönjük a lehetőséget a Nyitnikék táncegyüttesnek, Szabó Bélának és Bohuniczky Annamáriának, akik nélkül ez az út nem jöhetett volna létre.

A projektet az Európai Bizottság támogatta.

erasmus