„A TE LÁBAD FŰZFAVESSZŐ!”
II. Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Legényesverseny

2020. április 19.
Budapesti Művelődési Központ

A gyermek és ifjúsági legényesverseny illeszkedik a „Tedd ki a pontot!” Nemzetközi Legényesversenyhez és annak szabályrendszeréhez, kissé viszont változik a korosztályi sajátosságokat szem előtt tartva. A verseny a gyermekek számára jelent kihívást, a szabályrendszer az ő tudásszintjük szerint lett kialakítva.

A VERSENY SZABÁLYRENDSZERE:

A felnőtt legényes- és párostánc-verseny szabályrendszere nyomán a megmérettetés Martin György munkásságának értékeit tükrözi, mely a táncos archív filmek elemzésére és alkalmazására helyezi a hangsúlyt.

A versenyen indulók produkciói a gyerek korosztályban egy szabadon választott táncból, ifjúsági korosztály esetén egy kötelező táncfolyamatból (archív film részletből) valamint egy szabadon választott táncból (improvizációból) állnak. A szabadon választott táncanyag választásában meghatározásra kerül a kijelölt falu más nemzetiségű adatközlőinek tánca is. (Például ha egy faluban román, cigány, magyar nemzetiségű táncos is él, a versenyszabály előre meghatározza, lehet-e más nemzetiség táncát feldolgozni a szabadon választott produkció során). A verseny célja a versenyzők tánctechnikai fejlődése, az archív filmelemzés módszerének megismerése.

Kötelező táncok versenye:

Egy táncfolyamat stílus- és motívumhű előadása a szervezők által kiválasztott-, és a jelentkezők részére előzetesen kiadott archív filmek alapján. A gyermek korosztálynak (8-13 év) nincs kötelező folyamata.

Szabad táncok versenye:

A kötelező táncanyaggal azonos faluhoz tartozó táncanyag meghatározott tánctípusainak 1,5-2 perces improvizálása. (Kérjük a jelentkezési lapon az adatközlők pontos megnevezését.)
A verseny élőzenei kíséretét a rendezőség biztosítja.

Korosztályok:

A versenyen indulók két korosztályban lesznek értékelve, 8-17 éves életkor között.
1. Gyermek korosztály (8-13 éves korig): A versenyre a 8. életévüket Szent György-napjával bezárólag betöltött táncosok jelentkezhetnek.

2. Ifjúsági korosztály (14-17 éves korig): A versenyre a 14. életévüket Szent György-napjával bezárólag betöltött táncosok jelentkezhetnek.

Felső korhatár 17 év (18 éves kortól a táncosokat a „Tedd ki a pontot!” Nemzetközi Legényesversenyre várjuk).

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK:

A verseny során a versenyzők munkáját többtagú zsűri értékeli, a díjak kiosztása – vagy visszatartása – az ő feladatuk és felelősségük.
A zsűri értékelése során a következő szempontokat tartja szem előtt:

 • – a versenyzők által az adatközlő/adatközlők folyamatainak pontos, stílusos visszatáncolása a kötelező folyamatokban
 • – a versenyzők tánctechnikája
 • – versenyzők színpadi előadásmódja
 • – a versenyzők esztétikuma (színpadi megjelenés, megfelelő viselet)
 • – a versenyzők szabadon választott táncának összeállítása és előadásmódja

 

TERVEZETT DÍJAK ÉS KATEGÓRIÁK:

 •   • Fődíj: Az év legényes táncosa
 •   • 1. hely: Aranybojtos táncos
 •   • 2. hely: Ezüstbojtos táncos
 •   • 3. hely: Bronzbojtos táncos
 •   • Közönség díj
 •   • Különdíjak:
  •            – Legkiemelkedőbb kötelező folyamat díja
  •            – Legkiemelkedőbb szabadon választott tánc díja
  •            – Közönség díj

 

2020-AS VERSENYKIÍRÁS:

Az „A te lábad fűzfavessző!” – II. Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Legényesverseny táncanyaga palatkai férfitáncok.

A Gyermek korosztály számára minden évben az aktuális táncanyagtól függően határozzuk meg a kötelező folyamat mennyiségét. Az idei évben az 1. korcsoportnak nincs kötelező folyamata, a gyerekek a szabadon választott táncukkal mutathatják meg tudásukat, maximum két perc időtartamban.

Az Ifjúsági korosztály két folyamatból választhat. Első választható folyamatként Moldovan Stefan (Moldován István), a második választható folyamatként pedig Mátingó Ludovik tánca került kijelölésre. A jelentkezési lapon a jelentkezőnek meg kell jelölni, melyik kötelező folyamatot táncolja el a verseny során.

A felvétel alábbi linken érhető el: https://youtu.be/wvFDQaAn9tI  A választható folyamatok 5:59-től kezdődnek. A készített összeállításban a következő filmrészletek kerültek felhasználásra: A BTK Zenetudományi Intézet részéről Vajdaszentivány- MTA Ft. 836, Méra- MTA Ft. 496.2 hangfelvétel- ZTI_AP_04167b-Ft.496.2. Valamint Patyi Zoltán mérai gyűjtése és Zsuráfszky Zoltán magyarpalatkai gyűjtése. Az összeállítást Sánta Gergő készítette.

A jelentkezők szabadon választott tánc során minimum 1,5 maximum 2 percben mutathatják meg tudásukat. Idei évben a versenyzők a palatkai férfitáncok típusaiból választhatnak szabadon, mely során minimum két tánctípust kell bemutassanak a zsűri előtt.

* * *

A válogatókra április 19-én vasárnap, 10 órától kerül sor. A kötelező folyamatokat – a jelentkezők létszámától függően – egyedül vagy kettesével adják elő a versenyzők. Szintén a jelentkezők létszámának függvényében dönt a zsűri arról, hogy délutáni döntő alkalmával is színpadra kell-e állniuk a táncosoknak.

* * *

 A NEVEZÉS MÓDJA:

A nevezési lapot a nevezési díj befizetését igazoló bizonylat másolatával együtt kell visszaküldeni.

A nevezési díj a Bartók Kulturális Táncegyesület 10102093-38334500-00000004 (Budapest Bank Nyrt.) számlaszámára átutalással, vagy postai úton fizetendő. A megjegyzésben kérjük feltüntetni a versenyzők nevét.

Nevezési határidő: 2020. március 30.

Nevezési díj: 3 000 HUF/versenyző

 

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK:

Felhívás 2020

Nevezési Lap

 

CÍMÜNK:

Budapesti Művelődési Központ ‑ Bartók Kulturális Táncegyesület

H-1119 Budapest, Etele út 55. Tel.: +36/70/940-2058

E-mail: bartok@bartokdance.hu

Weboldal: www.bartokdance.hu

RENDEZŐK:

Bartók Kulturális Táncegyesület ‑ Budapesti Művelődési Központ

A RENDEZVÉNY TÁMOGATÓI:

Közszolgálat a Magyar Kultúráért Alapítvány