Beszámoló

prágai oktatói mobilitásról

2017-1-HU01-KA104-035788


2018. április 20-22.

Prága

Szécsi Judit beszámolója

A prágai három napos tanításra 2018. április 20-22 között került sor. A Nyitnikék Néptáncegyüttessel kapcsolatunk régre datálható, több éve járunk hozzájuk hosszú hétvégéken, ún. edzőtáborokat, „összpontosításokat” tartani. Ezen a hétvégén Kelenföldről busszal utaztunk Prágába oktatópárommal, Pethe Miklóssal. Miklóst kb. tíz éve ismerem, közeli barátom, akivel sokat táncoltam és táncolok is közösen, többek közt együtt vezetünk egy felnőtt kamara néptáncegyüttest is, de alkalmanként másutt is tanítunk. Miki szakmai irányvonala közel áll az én néptánccal, oktatással kapcsolatos felfogásomhoz. Több ízben indultunk együtt versenyeken is.
A hosszú buszos utazás után délután ötkor érkeztünk meg a célállomásra, ahol egyik prágai barátunk várt minket. A csomagok lepakolása után egy rövid pihenés következett, majd elindultunk a város egy másik pontjára, ahol a próbákat tartja a néptáncegyüttes.

A pénteki próba fél héttől este tízig tartott. A bemelegítés után ezen a napon désfalvi cigány táncokkal foglalkoztunk. Ez a táncanyag komolyabb előképzettséget igényel, a táncosok már egy ideje foglalkoztak ezzel az anyaggal, a próbán a finomítás, stílusgyakorlat, illetve néhány új figura megtanítása volt a fő cél. A munka páros tánc és egyéni tánc formájában zajlott (külön a lányok és külön a fiúk). A próba „szünetében” a néprajzi ismeretek átadására is hangsúlyt fektettünk.

A próba után fáradtan és éhesen elmentünk egy, a táncegyüttes által kedvelt étterembe, melynek kerthelyiségében kellemesen elfogyasztottunk egy tipikus prágai ételekből álló vacsorát, amihez finom kézműves söröket kóstoltunk.

Szombaton reggel kilenckor folytatódott a közös munka, ekkor mérai csárdást, szaporát és legényest tanultak a táncosok. A legényes ideje alatt a lányok csujjogatni és sifitelni tanultak, illetve a kalotaszegi forgástechnika gyakorlása történt. A páros táncok esetében nagy hangsúlyt fektettünk a stílusjegyek, konkrét adatközlők motívumkincsének átadására. A néprajzi „óra” szintén nem hiányozhatott a programból, mint ahogy a bemelegítés és a tánctechnikai gyakorlatok sem. A délelőtti próbát egy rövidebb ebédszünet követte, a próbateremhez rendeltünk különféle pizzákat. A kb. egyórás ebédszünet után a mérai tánctanítás folytatódott egészen este nyolcig.

A szombati próba után közösen elmentünk egy magyar táncházba, melyen felkértek minket Miklóssal házigazdának. Fantasztikus érzés volt számomra, hogy Csehországban, magyar táncházban ilyen szerepet tölthettem be. A közös tánc és mulatság éjjel kettőig zajlott.

Vasárnap délelőtt egy összefoglaló próba keretében ismételtük át a désfalvi cigány táncokat valamint a mérai csárdást, szaporát és legényest. A nap többi része a pakolással és városnézéssel telt. Házigazda együttesünknek köszönhetően Prága olyan arcát ismerhettük meg, amit talán egy turista ritkán, vagy sosem. Így a nevezetességekhez is szokatlan útvonalon látogattunk el, illetve ismét különleges helyen fogyasztottuk el az ebédünket. A délután a búcsúzásé volt, utána ismét buszra szálltunk, úgy mentünk vissza Budapestre, ahová késő este érkeztünk meg.

Pethe Miklós beszámolója

2018 áprilisában Szécsi Judittal három napot töltöttünk Prágában, a helyi magyar néptáncegyüttesnél, a Nyitnikéknél. Évek óta tartjuk velük a kapcsolatot, mindig szívesen fogadnak minket és nagy lelkesedéssel vesznek részt a hétvégi képzéseken, amit ők összpontosításnak hívnak. Az áprilisi összpontosítás során két táncanyaggal is foglalkoztunk: désfalvi cigány táncokat és mérai táncrendet tanítottunk.

Péntek: délután érkeztünk busszal Prágába, majd elmentünk a Nyitnikák Táncegyüttes próbatermébe, ahol fél 7-től 10-ig megtartottuk az összpontosítás első próbáját. A désfalvi cigány táncanyagot vettük először, rövid, de intenzív bemelegítés után bele is vágtunk a táncanyag tanításába, illetve ismétlésébe, finomításába, mert a táncosok már korábban tanulták ezt a táncot. A fiúkkal külön gyakoroltuk a férfi lépéseket, amíg a lányok is külön átnézték a figurákat, majd megpróbáltuk ezeket párban is eltáncolni. Szünetben Désfalva néprajzáról és a désfalvi táncokról tartottunk rövid előadást.

Szombat: reggel 9.00 órakor kezdődött a próba, de ezen a napon a bemelegítés után már nem a désfalvi, hanem a mérai táncokat vettük. Méra az erdélyi Kalotaszeg egyik leghíresebb faluja, cifra viseletéről, gazdagon díszített népzenéjéről és virtuóz táncáról egyaránt híres. A mérai táncrend legényesből, csárdásból és szaporából áll. A délelőtt folyamán a fiúkkal külön gyakoroltuk a legényes figurákat, amíg a lányok csujogani és stifitelni (körben forogni) tanultak. A kalotaszegi legényes táncot Martin György (néptánckutató) az egyik legnehezebb tánctípusnak tartotta, mivel bonyolult figurái szigorú rendben illeszkednek a zenéhez. Az ebédszünet után a páros táncokkal, a csárdással és a szaporával folytattuk a próbát.

A szombati napot táncházzal zártuk, ahol házigazdaként vettünk részt, ami nagy megtiszteltetés volt számunkra. A mulatságot éjjel 2 óra körül zártuk.

Vasárnap délelőtt egy összefoglaló próba keretében ismételtük át a désfalvi cigány táncokat valamint a mérai csárdást, szaporát és legényest. A próba után még egy városnézés zárta a programunkat.

A projektet az Európai Bizottság támogatta.